Ett litet förtydligande

Min käre far påpekade att det vi skrivit om Taiwan låter väldigt negativt. Därför vill jag förtydliga att både jag och Melker trivs rätt bra i Taiwan, eller iaf Taipei. Det vi har lite problem med är maten, då vi båda är väldigt matberoende är det lite jobbigt att inte kunna få bra mat utan att springa runt och leta. Taiwaneserna (kineserna) käkar jädrigt skumma saker och enligt vår mening smakar även den västerländska maten lite kinesmat. Kinesterna använder exempelvis inte salt vilket gör att maten blir ganska smaklös. Det finns dock många som säger att Taipei har massor med bra restauranger, det är väl bara så att vi inte hittat dem.

Taiwanesernas byggkonst är inte heller nån höjdare, allt de bygger ser för jädrigt ut efter några år. Mycket av Taipei ser ut som miljonprojekt, dock naturligtvis inte Taipei 101 området. Man skulle kunna önska att de la ner lite mer tid på arkitektur samt på underhåll av fastigheter.

Taiwaneserna är i övrigt ett mycket trevligt folk, mycket vänligare och definitivt mer ödmjuka än fastlandskineserna. Står man med en karta tar det inte många minuter innan någon är framme och frågar om de kan hjälpa till.  

Vi är också mycket imponerade över Taiwanesernas diciplinerade köer. Här är det ingen som tränger sig utan alla står snällt i en rak kö och väntar på sin tur. 

MRT systemet (tunnelbanan) är ännu en sak som imponerar. Man kan ta sig över hela Taipei på några minuter, det är rent och snyggt, allt står på engelska, det finns smidiga kort som man kan fylla på med så mycket/lite pengar man vill, det är billigt (oftast 3 kr), ingen trängsel, vagnarna stannar på utmärkta platser där taiwaneserna står i fina köer och väntar på att få stiga på (efter passagerare stigit av så klart).

Även shoppingen måste berömmas. Det finns hur många shoppingcenter som helst, inga piratkopior och priserna ligger på ca 30 % lägre än de svenska. Rea betyder rea här och oftast är det 50 % rea. Skor finns det ju som sagt mängder och jag har hittat en lågpriskedja med massor av snygga och billiga kläder.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0